
معمولاََ با سرد شدن هوا لوله ها دچار یخ زدگی و ترکیدگی میشوند. این یخ زدگی علاوه بر اینکه خسارت زیادی به لوله ها وارد میکند باعث هدر رفت آب نیز میشود. برای جلوگیری از یخ زدگی لوله ها باید اقداماتی انجام داد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
انواع لوله های ساختمانی با ویژگیهایی منحصربهفرد
- لوله چدنی
- لوله گالوانیزه
- لوله آهنی
- لوله استیل
- لوله مسی
- لوله پلاستیکی PVC
- لوله سیمانی
۱. لوله های چدنی با مقاومت و سختی بالا
لوله های چدنی لوله هایی با مقاومت بالا در برابر ضربه هستند و فرسودگی آنها نسبت به لوله های آهنی کمتر است. این لوله ها معمولاََ بدون روکش ساخته می شوند و خاکستری رنگ هستند. قطر این لوله از ۵ تا ۱۲۰ سانتی متر متغیر است.
از معایب این لوله این است که خاصیت ارتجاعی ندارد و میتواند در اثر سرد شدن ناگهانی ترک بخورد یا بترکد. برای جلوگیری از یخ زدگی لوله ها باید حتماََ روکشدار شوند تا کمتر آسیب ببینند.
۲. لوله های گالوانیزه با کمترین میزان سایش
این لوله از جنس فولاد نرم ساخته شده و با پوششی از روی و ترکیبات آهنی پوشیده شده است. این لوله ها مقاوم در برابر خوردگی و سایش هستند. فلز روی به کار رفته به عنوان پوشش از زنگ زدن فولاد جلوگیری میکند و آسیب را به حداقل میرساند. این لوله ها در تماس با آب سختتر میشوند و از مقاومت خوبی برخوردار هستند.
از معایب این لوله این است که در برابر مواد اسیدی حساس هستند. این لوله ها اگر در تماس با مواد اسیدی قرار بگیرند دچار خوردگی می شوند و بعد از مدتی پوشش روی آن ها از بین می رود و فولاد زنگ می زند. این زنگ زدگی باعث می شود فشار آب کم شود و مشکلاتی را ایجاد کند.
۳. نفوذ ناپذیری با استفاده از لوله های آهنی
لوله های آهنی مقاوم به دماهای بالا هستند. این لوله ها ضریب انبساط طولی کمی دارند یعنی با تغییر دمای آب دچار انقباض و انبساط شده و دچار ترک خوردگی نمیشوند. این لوله ها نفوذ ناپذیر و مقاوم در برابر آتش سوزی هستند.
امروزه از این لوله ها استفاده نمیشود به دلیل این که این لوله ها در تماس با آب دچار زنگ زدگی و خوردگی میشوند و این مسئله طول عمر لوله را کاهش میدهد. هدایت گرمای این لوله ها بالاست که این امر سبب هدر رفت انرژی میشود. به دلیل نبود سطح صاف داخل این لوله دچار جرم گرفتگی میشود و فشار آب داخل لوله را کاهش میدهد. وزن این لوله ها بالاست و حمل و نقل آنها نیز مشکل است.
۴. طول عمر بالا با لوله های استیل
این لوله به دلیل استفاده از آلیاژ استیل مقاوم در برابر خوردگی است. لوله های استیل طول عمر بالایی دارند. وجود کربن در این لوله باعث سختی میشود. البته باید به این نکته توجه کرد که سختی از خاصیت ارتجاعی لوله کم میکند پس باید لوله ای انتخاب شود که در آن به میزان کافی کربن به کار رفته باشد تا این مشکل را حل کند. کروم موجود در این لوله باعث ایجاد لایه ای روی لوله شده و از زنگزدگی جلوگیری میکند.
۵. کیفیت بالای آب با لوله های مسی
لوله های مسی دارای انعطافپذیری بالایی هستند. این امر موجب میشود که در برابر بلایای طبیعی مقاوم باشند. باکتریها در این لوله ها نمی توانند رشد کنند پس آب دچار آلودگی نمیشود. مقاوم به آتش سوزی هستند. این لوله ها حداقل ۵۰ سال عمر میکنند. لوله های مسی در برابر تغییرات دما مقاوم هستند.
عیب لوله های مسی گران بودن آنها است. همچنین این لوله ها در تماس با سولفید هیدروژن دچار آسیب میشوند.
۶. لوله های پلاستیکی (PVC) با مقاومتی بالا در برابر زنگ زدگی
امروزه اولین انتخاب افراد برای لوله کشی ساختمان استفاده از لوله PVC است. این لوله ها به دلیل مقاوم بودن در برابر مواد شیمیایی و زنگزدگی مورد توجه قرار گرفتند. احتمال نشت آب در این لوله بسیار پایین و نزدیک به صفر است. این لوله ها دارای خاصیت ارتجاعی بالایی هستند که نصب را برای ما آسان میکند. به دلیل صافی سطح داخلی این لوله ها میزان اصطکاک کم و جریان آب خوب و سریع است.
لوله های PVC دارای معایبی هستند، مثلاََ: مقاومت کم در دماهای بالا، به راحتی ترک خوردن و مقاوم نبودن در برابر آتش سوزی. لوله های PVC وقتی در معرض آتش قرار میگیرند ذوب میشوند و گازهای سمی تولید میکنند. این لوله ها به سختی و طی مدت طولانی تجزیه میشوند و میتوانند به محیط زیست آسیب بزنند.
۷. مقاوم بودن در برابر دماهای مختلف با لوله های سیمانی
لوله های سیمانی نسبت به دماهای پایین و درجه حرارت های بالا مقاوم هستند. این لوله ها دارای عمر طولانی هستند. لوله سیمانی نسبت به لوله های آهنی دچار فرسایش کمتری می شود. لوله های سیمانی بدون لجن هستند و این امر باعث می شود کیفیت آب پایین نیاید. این لوله ها همچنین مقرون به صرفه هستند. لوله های سیمانی بسیار متنوع میباشند. این لوله ها به محیط زیست آسیب نمیزنند و دوستدار طبیعت هستند.
ازمعایب لوله های سیمانی این است که روکش های ملات سیمان وزن را به میزان قابل توجهی افزایش میدهند و حجم جریان آب را کاهش میدهند. تماس طولانی مدت سیمان با آب های حاوی کلر بالا موجب آسیب رساندن به این لوله ها میشود. امکان عایق کاری این لوله ها با پلاستیک وجود ندارد. عیب یابی در این لوله کاری مشکل است.
راهکارهای کاربردی جهت جلوگیری از یخ زدگی لوله ها در زمستان
- عایق کردن شکافها: شکافهایی که در اطراف لوله ها هستند را ببندید. بهویژه در جایی که شکافها هوای سرد را وارد سیستم لوله کشی میکنند و دچار یخ زدگی لوله میشوند.
- نوارهای گرمایشی: یکی دیگر از راههای جلوگیری از یخ زدگی لوله ها استفاده از نوارهای گرمایشی است. این نوارها گرما را به طور مستقیم به لوله ها میرسانند تا گرم شوند و از یخ زدگی لوله ها جلوگیری میکنند.
- لامپ های منعکس کننده گرما: این لامپ ها باید در فضاهای بسته و خشک نصب شوند. هنگامی که دما کاهش مییابد این لامپ ها لوله ها را گرم نگه میدارند.
- پشم شیشه: پشم شیشه را همراه فویل آلومینیمی روی لوله ها بصورت عایق میبندند تا لوله ها دچار یخزدگی نشوند.
- عایقهای لاستیکی: لایه های لاستیکی فومی را می توان به دور لوله ها پیچید تا مانند یک عایق عمل کنند.
- نصب سنسورهای دمای پایین: در صورت نزدیک شدن به یخ زدگی، این سنسورها هشدارهایی را به سیستم هشدار تحت نظارت شما ارسال میکنند.
- ترموستات: میتوانید از راه دور آن را کنترل کنید. درجه حرارت را بالاتر از نقطه انجماد تنظیم کنید تا دچار یخ زدگی نشود.
- ژنراتورهای پشتیبان دائمی: این سیستم با قطع برق به طور خودکار سیستم گرمایشی شما را تأمین میکند و لوله ها را گرم نگه میدارد.
- سیستم های تشخیص نشتی آب: در صورت بروز نشتی به طور خودکار سیستم آب شما را قطع میکند.
- دستگاه ready temp: این دستگاه بین دو لوله قرار میگیرد و آنها را به هم وصل میکند. این دستگاه دمای موردنظر را به آب میدهد و از یخ زدن آب داخل لوله جلوگیری میکند.
- نکته: حتما در واحدهای خالی در روزهای سرد ترموستات را روی دمای ۵۵ درجه تنظیم کنید تا لوله ها دچار آسیب نشوند.
برای طراحی داخلی، طراحی نقشه و طراحی نما ساختمان می توانید سفارش خود را به صورت آنلاین در سایت ما ثبت کنید!!