
آشنایی با انواع دیوارچینی در ساختمانسازی
در این مقاله شمارا با انواع دیوار، کف و مصالح بهکاررفته و در آنها و همچنین سوراخکاری و کندهکاری کف و دیوار آشنا میکنیم.
در اکثر بناها به علت داشتن زیرزمین سطح بنا ممکن است از زمینهای اطراف پایینتر و یا به علت نداشتن زیرزمین بالاتر از سطح زمین قرار گیرد. دیوارها و کف از مصالح مختلفی بنا بر موقعیت در کجا و در چه مقطعی از سطح یا کف قرارگرفته باشد به شرح زیر ساخته میشود:
۱. دیوارهای محافظ: دیوارهای محافظ طوری ساخته میشوند که فشار خاکی را که به آنها تکیه دارد تحمل کند. این نوع دیوارها را معمولاً الى از سنگ لاشه، ماسه و سیمان و آهک با تارد میسازند، البته ممکن است این آجر نیز ساخته باشند و در برخی مواقع برای باصرفه بودن و استحکام دیوار با سنگ هم بنا میکنند.
۲. دیوارهای عایق محافظ: این نوع دیوارها که در زیرزمینها که سطح بنا از سطح سایر ساختمانها ممکن است پایینتر باشد احداث میگردد که بار طبقات را تحمل و باید از رطوبت محفوظ مانده و مصالح بهکاربرده در آنها باید از ملات خوب انتخاب شود؛ که پس از ساختن روی آن را عایقکاری تا از نفوذ رطوبت بیشتر پیشگیری مینماید و شفته میکنند.
۳. دیوارهای باربر: این نوع دیوارها که با آجر و ملات آهکی و سیمان ساخته میشوند، عبارت است از دیوارهای آجرها ۳۵ سانتیمتر و دو آجری ۴۵ سانتیمتر و ۲.۵ آجری (۵۵ سانتیمتری) به هراندازهای که لازم باشد دیوار را به آن اندازه میسازند. طریقه اتصال این آجرها كله و راسته است.
۴. معرفی دیوارهای جداکننده (تیغهای)
دیوارهای باریکی هستند که تاب مقاومت در برابر فشار را ندارند و زود خراب میشوند و دیوارهای یک آجری که میتوان آن را گله و راسته ساخت. برای جدا کردن و فضا بکار میرود و بعضیاوقات که فشار کم است میتوان از آن استفاده کرد. این نوع دیوار حد وسط دیوارهای باربر و حائل است از دیوار نیمهای که باضخامت ۱۱ سانتیمتر میباشد بههیچعنوان دیوار باربر نمیتوان استفاده کرد و فقط برای قسمتهای داخلی بنا از آن استفاده میکنند.
ملات مورداستفاده در این دیوارها از ملات گچوخاک و گاهی ماسه و سیمان است و اگر بخواهند از ملات معمول استفاده کنند باید روی هر سه ردیف آجرکاری، یک استامبولی دوغاب گچ بریزند تا گچ بین درزهای آجر رفته و ردیفهای آجرکاری را به هم بچسباند.
۵. دیوارهای دوجداره: که برای عایق صوت و حرارت ساخته میشوند و در بیمارستان، مدارس، حمامها، گاهی در ساختمانهای مسکونی مورداستفاده قرار میگیرند.
۶. دیوارهای بلوک بتنی: این بلوکها بیشتر برای استفاده در دیوارهای باربر و غیر باربر داخلی و خارجی مورداستفاده قرار میگیرند؛ و یا دیوارهای آجر سفالی باریک که یک ردیف آجر سفالی را بر رویهم میچینند.
نکات مهم در کف سازی ساختمان
در لولهکشی ساختمان اکثر لولهها از کف طبقات دیگر برده میشود و یا با برخورد و عبور از کف به طبقه بالا انتقال مییابد. پوششهای نهایی کف که روی زیرسازی انجام میشود. کفپوش نام دارد و موارد استعمال آن در کف، قرنیز پله ساختمانها و پیادهروهاست. انتخاب و کاربرد هر نوع پوشش بستگی مستقیم به نوع بهرهبرداری از آن داشته و باید مناسب با آبوهوای منطقه و همچنین محل و محیط کار باشد.
ازجمله عوامل تعیینکننده ویژگیهای جذب صوت، نرمی، رنگ، صافی، پایداری در برابر مواد شیمیایی، سایش و سهولت انجام تعمیرات میباشد. با توجه به عبور لولههای آب، گاز و تأسیسات برق (اعم از پولیکا، فولادی و کابل) از کف ساختمانها، باید قبل از کندن محل برای تعویض لولهها تدابیر لازم برای محافظت آنها بهعملآمده و سپس اقدام به کندن و زیرسازی و فرش کردن آنها نمود.
اصول زیرسازی زیر زمین و طبقه همکف
اصول زیرسازی در کف زیرزمین و همکف (اولیه طبقه ساختمان) که از مصالح زیر تشکیلشده در هنگام کندن باید موردتوجه قرار گیرد، چون در زیرزمین و یا کف همسطح زمین ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر قلوهسنگ درشت چیده و سپس روی آنیک قشر مخلوط شن و ماسه میریزند تا فواصل خالی را پرکرده و یک سانتیمتر روی تمامی سطوح را بپوشاند؛ که در انتها روی آن را با یک قشر بتن رده C6 (به عیار سیمان ۳۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم در مترمکعب بتن) به ضخامت ۵ سانتیمتر میپوشانند.
پس از طی مراحل فوق روی آن را فرش میکنند؛ و در بعضی از موارد در صورت عدم دستیابی به سنگ قلوه بهمنظور پر کردن فضا بین پوشش سقف و فرش کف میتوان از مصالح سبک مانند پوکه معدنی یا صنعتی بهصورت بتن سبک، خرده آجر (غیر از آجر جوش) یا پوکه کورهای استفادهشده است. بدیهی میباشد مصالح مذکور باید عاری از هرگونه گچخاک بقایای نباتی و مواد زائد باشد که پس از تسطیح رویه لایه مذکور را با یک قشر ماسه نرم پوشانده، برای فرش آماده میکنند.
پس از کندهکاری و قبل از مبادرت به پر کردن حدفاصل بین طاق و فرش کف، باید تمامی نخالهها، گچخاک و سایر مصالحی را که در اثر کندهکاری به وجود آمده است جمعآوری و به خارج از محل کندهکاری انتقال داد. درصورتیکه در هنگام کندهکاری به لولههای تأسیسات اعم از برق و شوفاژ برخورد میشود باید رعایت موارد ایمنی و حفاظت از آنها به عمل آید و سپس به کندهکاری و تخریب برای لولههایی که نیاز به تعمیر دارد نمود. در مواردی که کف سازی در محلهایی نیاز به عایقکاری دارند میبایستی قبل از پوشش اقدامات لازم جهت عایق کردن محلها به عمل آید.
زیرسازی در ساختمانهای بدون زیرزمین
زیرسازی در ساختمانهای بدون زیرزمین معمولاً بر روی خاک کوبیده و بتن ۳۰۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب ماسه که روی خاک کوبیده شده ریخته شده و آن را با پوشش موردنظر فرش (کف) مینماید. در هنگام کندن کف بایستی مواردی به شرح زیر توجه شود. چون لولهکشی در ساختمانها پس از کف سازی اولیه و پوشش و تسطیح سطوح انجامشده و سپس پوشش نهایی کف انجام میشود که ازجمله این موارد پوشش موزاییک میباشد.
ملات بکار رفته برای پوشش موزاییک برای کفسازی بعد از لولهکشی سیمان به نسبت ۱:۳ تا ۱:۵ به ضخامت متوسط ۵/۲ سانتیمتر کار گذاشته میشود؛ که بر اساس استاندارد ۷۰۶ ایران میباشد و در صورتیکه قرار است ملاتی غیر از ملات سیمان بکار رفته باشد باید قبلاً مشخصات آن به تصویب دستگاه نظارت رسیده باشد.
از روی نقشههای ساختمان در صورتیکه در دسترس باشد میتوان قبل از کندهکاری به موارد گفتهشده در بالا رعایت شود. درصورتیکه لوله از کف زیر دیوارها و یا از زیر چهارچوب دربها عبور نموده در هنگام کندن میبایستی رعایت این نکته به عمل آید تا باعث نشود چهارچوب و دیوارها فروریخته یا دیوار نشست نماید.
آشنایی با وسایل کندهکاری دیوار
در هنگام دیوارکنی باید به لایههای دیوار سرویسها که از خارج به داخل به ترتیب ساختهشده توجه شود.
۱- دیوار ۲- قشر ماسه سیمان زیر قیر و گونی ۳- قیر و گونی ۴- توری سیمی ۵- کاشی لعابی و ملات آن کاشیها به ضخامت ۶ میلیمتر الی یک سانتیمتر میباشد.
۲- سقف کاذب که در لولهکشی اکثر ساختمانها ازآنجهت پوشاننده لولههای فاضلاب و آب در حمامها و دستشویی استفاده میشود که معمولاً ممکن است ارتفاعی تا حدود ۸۰ سانتیمتر هم باشد لولههای آب گرم و سرد یا شوفاژ و همچنین کانالهای حرارتی یا لولههای فاضلاب را عبور میدهند.
ویژگی های مهم فرز دیوارکن
از این نوع فرز برای کندن دیوار در لولهکشی ساختمان از آن استفاده میشود. فرز دیوارکن برای ایجاد شیار روی سطح کار دیوار و قرار دادن لولههای مختلف لولهکشی ساختمان که با توجه به اینکه دیوار از جنس آجری، بتن و غیره باشد میتوان با تعویض تیغههایی که از جنسهای مختلف ساختهشده استفاده نمود.
برای کار با دستگاه فرز دیوارکن ابتدا باید محلهایی را که باید بهوسیله آن کندهکاری کرد مشخص و بر روی کار با ماژیک خطکشی نمود و سپس همانطور که در بالا به آن اشاره گردید با تیغه مناسب بسته به آجر سیمان و غیره و عرض شیار موردنیاز بر روی دیوار و باشد میتوان با تعویض تیغههایی که از جنسهای مختلف ساختهشده استفاده نمود.
برای کار با دستگاه فرز دیوارکن ابتدا باید محلهایی را که باید بهوسیله آن کندهکاری نمود مشخص و بر روی کار با ماژیک خطکشی نمود و سپس همانطور که در بالا به آن اشاره گردید با تیغه مناسب بسته به آجر سیمان و غیره و عرض شیار موردنیاز بر روی دیوار و یا کف در محلهای خطکشی شده کندهکاری نمود.
عمق شیارها باید با توجه به عمق لولههای آبرسانی قبلاً در زیر مصالح ساختمانی مدفونشده باشد در دیوار و یا کف ایجاد گردد. بهتر است ابتدا با عمق کم این کار را نمود و سپس با قلم و چکش مقداری از دیوار کندهکاری نمود تا عمق حقیقی لولهها نمایان گردد و سپس اقدام به ادامه کارکرد. در ح کار باید توجه داشت تا اطمینان حاصل نموده لولههای برق و تأسیسات شوفاژ از آن مسیر عبور نکرده و در هنگام کندن کف و دیوار رعایت موارد ایمنی و حفاظتی به عمل آید.
دریل بتن کن و اجزای مهم آن
دریلهای دستی برقی در انواع مدلهای مختلف جهت کندهکاری ساختمان ازجمله دریلهای برقی با سهنظامهای مختلف پنج شیار تا ۵۰ میلیمتر همراه با کیف ابزار و متههای الماسه بلند برای کندن بتون کف و دیوارها در لولهکشی ساختمان کاربرد زیادی دارد.
دریل بتون کن باقدرت زیاد با متههای الماسه چهار شیار با نیروی ضربه ۶ تا ۳ ژول از مته شماره ۴ تا ۲۸ میتوان بر روی سهنظام بسته و همچون دارای دیمر– سهحالته – چپ و راست و سهنظام قابل تعویض میباشد که دارای کلاچ ایمنی بوده و گریس در سهنظام برای روغنکاری ابزار است.
دریل و اجزاء تشکیلدهنده آن
۱. کلید روشن و خاموش ON-OFF
۲. کلید تنظیم سرعت چرخش (برای استفاده از دریل بهعنوان پیچگوشتی)
۳. کلید فعال و غیرفعال کردن حالت چکشی (برای سوراخ کردن دیوارهای بتنی).
۴. کلید روشن نگهداشتن دریل (برای سوراخکاریهای طولانی)
۵. عمق سنج سوراخ
۶. سهنظام دریل برای بستن مته به سهنظام
در بعضی از دریلها از آچار سهنظام استفاده میشود و در بعضی از آنها دریل درصورتیکه اتوماتیک باشد میتوان بهراحتی مته را سفت کرد.
برای طراحی داخلی، طراحی نقشه و طراحی نما ساختمان می توانید سفارش خود را به صورت آنلاین در سایت ما ثبت کنید!!