
محیط بیمارستان شامل چندین بخش متفاوت مانند پذیرش، بخش معاینه و درمان، بخشهای اداری، سرویسهای بهداشتی، بخشهای مراقبت ویژه و مخصوص کودکان، اتاق بیماران و غیره است که در اینجا به تعدادی از آنها میپردازیم.
طراحی داخلی و مکان قرارگیری بخشهای مختلف بیمارستان
۱. ایجاد حس راحتی در بخشپذیرش و اداری
قسمتپذیرش واداری بیمارستان، باید صندلی بهاندازهی کافی داشته باشد، تا اکثر افراد بتوانند مدت انتظار خود را بهراحتی سپری کنند. در بیشتر بیمارستانها باید سالنی بزرگ و آرامشبخش، دور از اتاق بیماران وجود داشته باشد؛ تا اختلالی برای پرسنل بیمارستان و مریضها به وجود نیاید. وجود سالن بزرگ، از ازدحام، شلوغی و سروصدا که مانع آرامش بیماران است، جلوگیری مینماید.
بخشپذیرش و اداری بیمارستان باید تجهیزات کافی داشته باشد، تا از شلوغی و خستگی مراجعهکنندگان جلوگیری گردد. یکی از مهمترین عواملی که باعث میشود همراه بیمار از محیط و بخش اداری قسمتپذیرش کلافه نشود، اشتیاق و انرژی است که پرسنل به شخص منتقل میکنند.
۲. بهترین مکان قرارگیری بخش معاینه و درمان
بهتر است این بخش در نزدیکی اتاق نگهداری داروها باشد، تا در صورت لزوم دسترسی به داروها برای پزشکان و پرستاران راحتتر و سریعتر انجام گیرد.
۳. چرا همیشه بخش ایستگاه پرستاری در مرکز بخش است؟
ايستگاه پرستاري در مركز بخش قرار میگیرد، بهطوریکه پرستاران بتوانند كل بخش را تحت كنترل داشته باشند. اين محل باید در فاصله نزديكي با اتاق سرپرستار بخش و اتاق ايزوله باشد. هر ايستگاه پرستاري باید حداكثر به ۳۰ تخت بیمار جواب بدهد.
مكان استقرار ايستگاه پرستاري باید بهگونهای طراحي شود كه ورودي بخش در دید پرستار مسِئول قرار گيرد. همچنین در طراحي بخشهای بستري داخلی و جراحي، دو بخش بستري باید پشتبهپشت هم قرار گيرند و دو ايستگاه پرستاري باید به یکدیگر راه داشته باشند تا در شرايط اورژانس بتوانند به هم كمک كنند.
۴. بخش ایزوله، یک بخش بسیار استریل
در این قسمت از محیط بیمارستان باید از دیوارپوش و کفپوشهایی استفاده کرد که کمترین آلودگی رو جذب میکنند و قابلشستوشو یا ضدعفونیکردن باشند. از بهکاربردن مصالحي مانند سنگ در ديوارها و كف كه باعث انعكاس صدا میشود، خودداري گردد. کفپوش از جنس سینتیک در مقایسه با سنگ هم ازنظر كنترل عفونت و هم ازنظر جذب صدا برتری دارد.
۵. محل قرارگیری بخش چند تختخوابی، در محیط بیمارستان چگونه است؟
این بخش باید در دو گروه در دو طرف ايستگاه پرستاري، بعد از اتاقهای یکتختی قرار گيرد. این کار سبب میشود پرستاران کنترل کامل بر تمام اتاقها داشته باشند. در اين اتاقها باید سرویس بهداشتی ساخته شود و نهایتاً ۴ تخت باید در این اتاقها قرار گیرد.
۶. چگونه بخش کودکان را جذاب و شاد جلوه دهیم؟
این بخش ازنظر روانی و روحی میتواند تأثیر مثبت و یا منفی بر روان و روح کودکان بگذارند. استفاده از شخصیتهای کارتونی و انیمه موردعلاقهی کودکان در این بخش و استفاده از رنگهای روشن و موردعلاقه کودکان میتواند عامل جذبکنندهای برای کودکان باشد.
طراحی تختها به شکل شخصیتهای محبوب، نصب سرسرههای کوچک، هنگام پایین آمدن از تختها، قراردادن اسباببازیهای متنوع، پخش موسیقی و برخورد مناسب پرسنل تأثیر بسیاری در آرامش کودکان در بیمارستان دارد.
۷. نورگیر بودن اتاق بیماران امری مهم در طراحی داخلی
وجود پنجرههای نورگیر و رو به منظرههای زیبا و گلکاری شده اولین چیزی است که در هنگام ورود به اتاق نظر بیمار و همراهان آن را جلب مینماید. تجهیز بودن اتاق به تختهایی باقابلیت تنظیم ارتفاع آسان و نرمی تخت در آرامش بیماران مخصوصاً بعد از عمل جراحی تأثیرگذار خواهد بود. وجود فضای کافی برای قدمزدن در اتاق و استشمام رایحهای غیر از مواد شیمیایی و داشتن سرویس بهداشتی جداگانه کار بیمار را بسیار راحتتر میکند.
عوامل تأثیرگذار در طراحی محیط بیمارستانی شیک و مدرن
۱. استفاده از امکانات مناسب برای کاهش استرس بیمار
برای مثال، در مرکز سرطان کلینیک میتوان، فضاهای رادیوتراپی – درمانی با آثار هنری یکپارچه با پانل نور در سقفهای بالای محل خوابیدن بیمار طراحی کرد. این پانلها تصاویری از طبیعت را در خود جایداده و محیط آرامشبخش و حواسپرتی مثبت را برای بیمار فراهم میکند تا اضطراب را کاهش دهد.
همچنین میتوان جهت رفاه و دسترسی آسان بیمار به وسایل شخصیاش، فضای مناسب در بالا یا کنار تخت او فراهم کرد؛ تا بتواند بهراحتی وسایل شخصی و موردنیازش را در آن ذخیره نماید.
۲. رعایت استفاده از رنگ و مواد در محیط بیمارستان
یکی دیگر از عوامل مهم در ایجاد یک فضای داخلی موفق بیمارستان، انتخاب مواد و رنگهای مناسب است، همچنین اطمینان از مناسب بودن رنگها با فضا ضرورت دارد. رنگ بیش از حد، حتی در محیط اطفال، میتواند بیمار را بیشتر خسته و دلزده کند. برعکس، استفاده از رنگهای تأکیدی در کنار پالت پایه خنثی میتواند جذابیت بیشتری ایجاد نماید.
۳. دسترسی آسان به محیط بیرونی
ثابتشده است که دسترسی به محیط بیرونی و طبیعت، فرایندهای درمانی را تسریع کرده و همچنین از راهیابی و رفاه بیماران، بازدیدکنندگان و کارکنان پشتیبانی میکند. ادغام طبیعت در طراحی داخلی مستلزم دسترسی به نور طبیعی فیلتر شده و نماهای خارجی است که امکان دارد شامل ارتباط بصری با آسمان، آب و پوشش گیاهی باشد.
ارتباط بصری بین فضاهای درونی و طبیعت میتواند تأثیر مثبتی در تسریع درمان ایجاد کند، مثلاً طراحی ستونهای ساختاری که شکل درختان را به خود میگیرند و ارتباط بیشتری با جهان طبیعی ایجاد میکنند؛ میتوانند آرامش به سزایی به بیمار انتقال دهند.
۴. چگونه با آثار هنری و فناوری دیجیتال محیط بیمارستان را آرام طراحی کینم؟
در جایی که ارتباط واقعی با طبیعت امکانپذیر نیست، آثار هنری و فناوری میتوانند جایگزین مناسبی برای مناظر و نور روز باشند. بهعنوانمثال، برای غلبه بر کمبود دید، قراردادن تلویزیون درون اتاقها، به بیماران کمک کرده تا با مناظر زنده و مجازی از پارکها و مناطق تفریحی استفاده کنند.
برای طراحی داخلی، طراحی نقشه و طراحی نما ساختمان می توانید سفارش خود را به صورت آنلاین در سایت ما ثبت کنید!


